Logga test

SKÖTSELRÅD

Tänk på att Skärbrädan/ostbricka är "allergisk" mot diskmaskiner.

  • Diska aldrig skärbrädan i diskmaskin
  • Olja in skärbrädan vid behov. Använd ex. paraffinolja. Ett bra tecken är att den behöver oljas in när inte vattnet pärlar sig på brädan.
  • Diska helst under rinnande vatten. Använd diskmedel om det är nödvändigt.
  • Se till att brädan inte blir liggande i något blött under en längre tid.
  • Ett tips för att få bort lukt från skärbrädan är att använda en halv citron och grovsalt: strö saltet över skärbrädan och gnugga med citronen. Skölj rent med vatten och torka torrt.
  • Bör torka på högkant.

SKÄRBRÄDOR ÄNDTRÄ
Alla skärbrädor görs i ändträ dvs träfiberna är avsågade och står upp, blir mycket hållbara  och har en fantastisk förmåga att läka ihop skärspår och därigenom garanterar en lång livslängd.  Dessutom är det skonsamt mot knivens egg. Defekterna - som är en grogrund för bakterier - blir färre med en skärbräda i ändträ.
I tillverkningen putsas skärbrädan till en glansig yta för att minska risken att bakterier får fästa. Därefter oljas brädan in och impregneras. Efter härdning slipas skärbrädan än en gång och får slutligen en behandling av bivax och olja. 

Träskärbrädor skall inte diskas i maskin. Det räcker att den sköljs av med vatten och låta den torka. Alla  träskärbrädor och brickor är behandlade med linoljevax och bör med jämna mellanrum oljas in med Paraffinolja.